Water Technics
ZWEMVIJVERS
Zwemvijver aanleg en onderhoud

Een natuurbad?

Het ganse jaar schoonheid en plezier!

Steeds meer mensen kiezen voor de natuurlijke schoonheid van een zwemvijver.

Meestal om zonder chloor, van een natuurlijk ogend geheel te genieten.

Heerlijk om in te zwemmen, maar ook prachtig om naar te kijken.

We hebben de 5 types even op een rijtje gezet.

natuurlijke vijver

TYPE I

PUUR NATUUR


Deze zwemvijver biedt een rijke natuurervaring, met een diverse verscheidenheid aan flora en fauna. Bij dit type komt geen filtertechniek aan te pas, maar er kan gebruik worden gemaakt van een kleine waterval, springbron of waterattractie.


Het is normaal dat het water met periodes troebel is (zoals ook in de natuur het geval is), maar over het algemeen is het water helder. Er zijn geen, of weinig, energiekosten en het onderhoud wordt periodiek uitgevoerd (snoeien van beplanting, schoonmaken van de bodem). De wanden van dit zwemvijvertype worden niet vrijgehouden van algen of biofilm. Het gebruik van bacteriën is sterk aanbevolen om het onderhoud te verminderen en de waterkwaliteit in het algemeen te verbeteren.

zwemvijver

TYPE II
NATUURLIJK


Type II is het klassieke systeem, en iets uitgebreider dan Type I.  De plantenzone is ongeveer 1/3 van het zwemdeel, en het water loopt van het zwemdeel, over een tussenmuur, naar de plantenfilter.  Dit is wat men noemt, het 'down flow' filteren.  Het water wordt door de filtermassa getrokken, en onderaan verpompt.  Resultaat?  Een zeer makkelijk te onderhouden zwemvijver, zonder techniekruimte.  De regelbare laagspanningspompen zijn zeer zuinig in verbruik. 

Dit klassieke systeem is daarom nog steeds onze favoriet, en vervult dan ook elke wens van échte zwemvijverliefhebbers.  Een vijver om voornamelijk naar te kijken, waar men eens kan in verkoelen, maar geen enkel periodiek onderhoud verplicht is.  Geen skimmers om leeg te maken, geen techniekputten naast de vijver, geen kranen te verzetten, geen filters te spoelen. 


Kortom, pure rust!


bio zwembad

TYPE III
HELDER


Dit type zwemvijver biedt een natuurlijke ervaring, maar wordt al heel wat ondersteund door externe technieken.  Vaak wordt deze opbouw gebruikt om de oppervlakte voor de plantenfilter tot een minimum te beperken.  Meestal gaat het extern gefilterde water terug naar het zwemdeel door de plantenfilter, het zogenaamde up flow systeem, en dienen de planten enkel om fosfaten op te nemen.  

Aan dit type is al een heel pak meer techniek op in het oog te houden, en deze zwemvijvers zijn dan ook intensiever in onderhoud.  Er zijn immers skimmers en een zeefbochtfilter te ledigen, en een beadfilter om te spoelen.  Eigenlijk meer onderhoud dan bij een zwembad met chloorvrije filtratie.  Dit mag toch niet vergeten worden, als men hiervoor zou kiezen.

TYPE IV
KRISTALHELDER

zwemvijver Hybride

Geniet van zwemmen in natuurlijk water met (beperkte) flora en fauna, vaak gescheiden van het zwemgedeelte. Dit type zwemvijver wordt ook wel ‘Hybride’ genoemd.


De constructie en de filtertechniek van deze zwemvijvers zit vaak vernuftig in elkaar, maar vaak te ingewikkeld voor de eindklant.  Ontstmettingstoestellen worden gecombineerd met bacterieleven..?

Hier zien wij dan zeker ook eerder de oplossing voor de zwemliefhebber liggen in een donkerkleurig zwembad met chloorvrije waterbehandeling (hydrolyse).   Voor de helft aan techniek, hetzelfde resultaat!  

ecologisch zwembad

TYPE V
BIOPOOL


Dit type ziet eruit als een traditioneel zwembad, maar er wordt gebruik gemaakt van de filtertechniek van een zwemvijver.  Dit is echter geen alternatief voor een zwembad, en mogen de verwachtingen qua reinheid en onderhoud hier niet op hetzelfde niveau gelegd worden.

Daarnaast worden er voedingsstoffen onttrokken (fosfaatfilters), eventueel aangevuld met hydrolyse/ionisatie. Biopools maken geen gebruik van plantenzones. De bodem en wanden kunnen worden schoongemaakt met een zwembadrobot.

Tenzij men wil zwemmen tussen vissen, zien wij hier al helemaal geen reden om dit gaan aan te bieden.  Dit zijn zwembaden, alleen met de beperking dat er weinig producten kunnen ingezet worden in geval van groen water, of reiniging van een rolluik, dat hierin ook meer en meer ingebouwd wordt.   Klanten die hierin geïnteresseerd zijn, hebben meestal meer baat bij een donkerkleurig zwembad, met chloorvrije waterbehandeling.

opbouw biopool

Door speciale filtertechnieken hebben algen geen kans en geniet u van heerlijk helder zwemwater in uw eigen natuurbad. Uw zwemvijver is het perfecte rustpunt in uw tuin. Voor de filtering van het water worden geen chemicaliën gebruikt, dus u profiteert van het meest natuurlijke zwemwater.

filtertechnieken vijver
microbe-lift

Een ZWEMVIJVER bestaat uit twee gedeeltes: het zwemgedeelte en de regeneratiezone. In de regeneratiezone wordt het zwemwater op unieke biologische wijze gefilterd, zonder gebruik van chemicaliën. De planten in de regeneratiezone worden onder water gescheiden van het zwemgedeelte, zodat u geen plantenresten in uw zwemwater krijgt. Maar optisch vormt het één geheel, waardoor uw zwemvijver met haar speels gevormde oevers perfect in uw tuin past.


Optisch een zwembad, maar met de unieke filteringstechnieken van een zwemvijver: dat is een NATUURBAD. In principe functioneert een natuurzwembad net zoals een bergmeer. Het water wordt gefilterd zonder chemicaliën, waardoor u geniet van zuiver, helder water. Dat lukt door middel van een speciaal filter, dat de voedingsstoffen uit het water bindt. Op die manier krijgen algen geen kans om zich te ontwikkelen.


Als de verwachtingen van een natuurlijk geheel op het juiste niveau liggen, kan men enorm veel plezier beleven aan een zwemvijver.  Toch is een goede bespreking vooraf, van voor- en nadelen, steeds aangewezen.  Al te vaak krijgen we klanten die weggedroomd zijn in commerciële verhalen, en waarbij dan de verwachtingen niet ingevuld geraken.  Elke zwemvijver blijft in eerste instantie een vijver, een stukje natuur, dat niet altijd te bedwingen valt. 

Als ondersteuning bieden wij de producten  van MICROBE-LIFT aan. Zo geniet u van uw natuurbad met heerlijk, helder water.

zwemvijver op maat

Een (zwem)vijver op maat?


U bent overtuigd dat een zwemvijver iets is voor u? 


Wij werken graag samen met u de realisatie uit.  


Neem contact met ons op, wij helpen u graag.