Water Technics
VERWARMING
voeten in zwembad-bovenaan

Uw zwembad verwarmen?

Uw zwembad zo lang mogelijk gebruiken met aangenaam warm water? Met een goede verwarming kan u uw zwembad al gebruiken vanaf de mooiste lentedagen tot ver in de nazomer, en zelfs jaarrond.

WARMTEPOMP

Haal de warmte uit de lucht!

warmtepomp zwembad

Een zwembad warmtepomp is op dit moment hét meest effectieve en efficiënte systeem voor zwembadverwarming tussen april-oktober. De werking van een zwembad warmtepomp is grotendeels gebaseerd op een natuurkundig principe dat indien men een gas comprimeert tot een hogere druk, de temperatuur stijgt. Zwembad warmtepompen persen dus als het ware, de buitenlucht samen in een compressor, waarbij de warmte wordt afgegeven aan een inwendig gascircuit, die vervolgens de warmte terug afgeeft aan uw zwembadwater.  Simpel, doeltreffend, én goedkoop!


Omdat de systemen niet gebaseerd zijn op het verbranden van brandstoffen zijn warmtepompen erg milieuvriendelijk. Energie wordt namelijk gehaald uit het verplaatsen van warmte. Warmtepompen zijn tot wel 5 keer energievriendelijker dan andere verwarmingstoestellen! Een ander voordeel van een moderne warmtepomp is dat het bij lage buitentemperaturen nog steeds uw zwembad kan verwarmen. Hiermee kan u het zwemseizoen enorm verlengen. U kan voor weinig geld al heel vroeg in het seizoen van uw zwembad beginnen genieten!

SOLARLAMELLEN

Gratis warmte uit uw afdekking!

solar-lamellen-zwembad

Eén van de mooiste manieren om uw zwembad af te dekken en gelijk ook te verwarmen is door middel van een solar lamellendek. Een lamellendek komt met een hoop voordelen. Zo is het zwembad veilig afgedekt voor kinderen en huisdieren, houdt het de warmte van het water in het zwembad en ligt uw zwembad er steeds mooi bij, open of gesloten.

 

Naast reguliere lamellen, die isolerend werken, zijn er ook solarlamellen die het water mee opwarmen. De lamellen zijn voorzien van een zwarte onderkant en transparante bovenkant welke ervoor zorgen dat de warmte van de zon optimaal wordt versterkt, en de warmte aan het water wordt afgegeven. Omdat u de hele oppervlakte van het zwembad benut, is een verwarmend lamellendek in de zomer vaak meer dan voldoende om het zwembad op een aangename temperatuur te houden. Solar zonnelamellen zijn een milieubewuste keuze voor de verwarming van uw zwembad.

WARMTEWISSELAAR

Warmte voor heel het jaar!

warmtewisselaar zwembad

Net zoals een huis kan u ook uw zwembad via de cv installatie verwarmen.  U bent zeker van warm water, maar moet daarvoor wel energie opwekken.  Daardoor is verwarmen met een warmtewisselaar veel duurder in gebruik. In tegenstelling tot een warmtepomp, zonneverwarming of solarlamellen, kan u met deze verwarming wel het gehele jaar door zorgen voor een warm zwembad.  Ideaal dus om jaarrond te genieten!


De meeste warmtewisselaars staan aangesloten op uw huisverwarming, als zijnde een radiator. Heet water wordt vanuit de ketel geleidt naar de warmtewisselaar waar deze door kleine buisjes verdeelt wordt. In plaats van warmtewisseling via de lucht gaat dat in een warmtewisselaar voor uw zwembad van water op water. Uw koude zwemwater wordt namelijks langs deze warme buisjes gevoerd waardoor het zwemwater opwarmt.

Er zijn ook elektrische warmtewisselaars.  Deze zijn vaak handig in een poolhouse, waar men moeilijk geraakt met leidingen vanuit de huisinstallatie.  Heeft u overschot aan elektriciteit van uw zonnepanelen?  Dan is dit misschien iets voor u.

Deze systemen worden vaak in combinatie met een warmtepomp geplaatst, 's zomers werkt de warmtepomp, tijdens het koude seizoen neemt deze installatie over.

ZONNEVERWARMING

De warmte van de zon is altijd gratis!

zonneverwarming zwembad

Zonder twijfel is de warmte van de zon nog altijd de goedkoopste manier om uw zwembad te verwarmen.  Het nultarief aan stookkosten is dan ook de grote troef van zonneverwarming.

Enkele nadelen zijn echter dat er geen opwarming is wanneer de zon niet schijnt, er aanzienlijke  plaats wordt ingenomen, en de installatiekost soms een hele investering is.   

 

 

Er zijn vele zonnecollectoren op de markt, maar wij selecteerden twee modellen, op basis van hun duurzaamheid en zéér hoog rendement.

De Speck paneelcollectoren plaatsen snel, zijn uitermate UV- en vorstbestendig, en dankzij de Speck Badu Logic sturing voor de zonneverwarming, rendeert uw installatie ten allen tijde.

Daarnaast zijn de buiscollectoren van Elecro aan een grote opmars bezig, omwille van hun uitzonderlijke verwarmingsprestaties, zelfs zonder directe zonnestraling!  Deze zijn standaard gemonteerd op een stevig aluminium frame, waardoor ze op korte tijd op begane grond kunnen geïnstalleerd worden, bijvoorbeeld achter een tuinhuis.

 

Vraag vrijblijvend advies, wij staan steeds voor u klaar